Tran znany jest już od kilkudziesięciu lat. Chociaż chwilowo zdawało się, że świat o nim odrobinę zapomniał. Jednak od kilku lat można zauważyć wzrost zainteresowania tranem. Czy faktycznie warto wprowadzić go do codziennej diety?
Właściwości prozdrowotne tranu
Tran jest olejem pozyskiwanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych podgatunków ryb dorszowatych. Jego korzystne dla zdrowia właściwości wynikają wprost z jego składu – jest on bowiem bogaty zarówno w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A i D), jak i niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 – zwłaszcza kwas EPA i DHA.
Te składniki mogą wpływać na:
- obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co pomaga zredukować ryzyko miażdżycy,
- tonizowanie śródbłonka naczyniowego, wspierając utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego,
- wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób demielinizacyjnych (w tym demencji i Alzheimera),
- poprawę koncentracji, procesów uczenia się i zapamiętywania,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę, ograniczając ryzyko insulinooporności u osób mających problemy metaboliczne.
Niektóre z dostępnych tranów np. Tran Mollers wzbogaca dodatkowo swoje preparaty o witaminę E, sprawiając, że ma on jeszcze lepsze korzyści dla zdrowia.
Czystość tranu – jakość i bezpieczeństwo
Ze względu na postępujące zanieczyszczenie środowiska, a wraz z nim także wód oceanicznych pojawia się pytanie, czy tran jest bezpieczny i nieskażony.
Trany Möllers pozyskiwane są z ryb pochodzących z najczystszych rejonów Morza Północnego, a dodatkowo na każdym etapie produkcji poddawane są wysokim standardom bezpieczeństwa.
Niezależne badania, przeprowadzone przez fundację Badamy Suplementy wykazały, że nie tylko skład tranów Mollers odpowiada temu, co producent zamieścił na opakowaniu (m.in. zawartość witaminy D czy kwasów EPA i DHA), ale również ilość zanieczyszczeń jest znacząco niższa niż wymagają tego normy europejskie:
- rtęć – 0,0017 mg/kg (przy normie 0,1 mg/kg),
- kadm – <0,002 mg kg (przy normie 1,0 mg kg),
- ołów – 0,014 mg/kg (przy normie 3,0 mg/kg).
Tran Möllers jest zatem całkowicie bezpiecznym elementem codziennej suplementacji.
Tran w płynie czy kapsułkach?
Obecnie można spotkać tran pod różną postacią. Najczęściej jest on w płynnej formie, która dodatkowo może przyjmować różne warianty smakowe dla osób, które mają trudności z przełknięciem łyżki oleju o nieco charakterystycznym, rybim posmaku.
Osoby, które wolą inną, niż płynną formę, z pewnością chętnie sięgną po tran w kapsułkach, który jest łatwy w połknięciu i ma dokładnie takie same właściwości, jak płyn.
Dzieci z pewnością chętnie sięgną po kolorowe smakowe Rybki Tranowe Möllers, które mają formę smacznych, owocowych żelek.
Tran jest świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety w każdym wieku, dlatego warto po niego sięgnąć i wpisać na stałe do codziennego jadłospisu.